De Chrotta 

De Chrotta is van oorsprong een oud-Keltisch muziekinstrument. Het was met name in de middeleeuwen een erg populair instrument en werd tot in de 19de eeuw nog bespeeld in Wales.

De Chrotta was een harmonieinstrument, een instrument dat de menselijke stem begeleidt. Van oorsprong werd het getokkeld, maar later, in de 10de en 11de eeuw, gebruikten de Keltische barden een boogvormige strijkstok om de Chrotta te bespelen. En zo staat de Chrotta aan het begin van de ontwikkeling van de strijkinstrumenten. Van harmonie- naar melodieinstrument.

In de loop der tijden is het instrument dus behoorlijk veranderd, ook de oorspronkelijke boogvorm van de strijkstok heeft een ontwikkeling doorgemaakt en is herschapen tot een stok met een pijlvorm.

De huidige Chrotta heeft zijn ontwikkeling met name te danken aan Franz Jozef Thomastik. Het is een eigentijds muziekinstrument waarvan de kamvoet op bovenblad en onderblad staat. De Chrotta's die gebouwd zijn in mijn werkplaats hebben een verdere ontwikkeling doorgemaakt. Het klankdeel wordt niet meer gebogen met buigijzer maar opgebouwd uit atlasceder- en balsahout, dikte van de klankkast wordt teruggebracht naar 6 cm. De bladen zijn van essen en of berken.

De Trycrwth is een driesnaars Chrotta. Het heeft een vrijliggend klankdeel in de romp; dit is van gelaagd hout. Het klankdeel kan daardoor vrij resoneren. De kam wordt vervaardigd van citroenhout en essenhout. U zult u verwonderen over de prachtige klank en het volume.

Het is al vele jaren bekend dat citroenhout uitermate geschikt is als hout voor de snaarbrug en de kam. En dan met name hout afkomstig uit Siciliё

De instrumenten zijn zeer geschikt voor therapie, maar ook voor kunstzinnig en pedagogisch gebruik.

Nieuw: 2-snaars Chrotta

Nieuw ontwikkelde tenor chrotta, met vaste of met vrijliggende klankkast.

De eerste nieuwe serie is het komende jaar beschikbaar.

De klank is verassend mooi, vooral met de losse klankkast. Het instrument kan op schoot, maar zou ook op tafel kunnen liggen om te bespelen.

Gebouwd van massief en gelaagd hout, o.a. atlasceder en beuken. Bladen van berken, atlasceder en es. De kam is van es en citroenhout.

Assortiment

  • Tenor chrotta 2-snaars, stemming A-D of D-G, prijs met vaste klankkast € 310,- . Met losse klankkast € 425,-
  • Tenor chrotta 4-snaars, stemming C-G-d-a, vanaf € 810,-
  • Trycrwth 3-snaars, stemming G-d-a afmeting 77x24, € 495-
  • Bourdon-chrotta 6-snaars stemming C-g-d-a(alt), € 640,-
  • Bourdon c-g

Gebruikte materialen

  • gelaagd hout van berken,
  • massiefhout essen, atlasceder, balsa, fijnspar en citroenhout.

Het geheel wordt gelakt met natuurbeits en bijenwasolie.